Microshift ir Taivānas kompānija, kas ražo velosipēda ātrumu sistēmas priekš gravel, šosejas un kalnu velosipēdiem. Esmu jau rakstījis par Shimano un SRAM MTB ātrumu sistēmām. Ir pienācis laiks iepazīties ar Microshift.

Ne visi velobraucēji ir pazīstami ar šo zīmolu. Ar Microshift ātrumu sistēmām parasti tiek aprīkoti budžeta un vidējās klases velosipēdi. Kompānijas produkti, kam ir līdzīga specifikācija kā SRAM un Shimano alternatīvām, tiek pārdoti lētāk nekā iepriekšminēto kompāniju piedāvātās opcijas.

Liela daļa no kompānijas produktiem ir savietojami ar Shimano ātrumu sistēmām. Tas ir iespējams pateicoties tam, ka Microshift lielākajā daļā no saviem produktiem izmanto to pašu ātrumu troses vilkšanas attiecību (cable pull ratio). Tieši tāpēc Microshift būs lieliska alternatīva tādā gadījumā, ja nevēlies pārmaksāt vai arī Shimano produkts nav pieejams.

Microshift izceļas arī ar to, ka daudzām šosejas un kalnu velosipēdu komponentēm ir vienāda ātrumu troses vilkšanas attiecība, kas ļauj veidot interesantas kombinācijas, piemēram – drop-bar pārslēdzēji apvienoti ar kalnu velosipēda ātrumu sistēmu.

Kompānija ražo arī retāk pieejamus ātrumu regulētāju veidus, piemēram – īkšķa vai stūres roktura galu (bar-end) pārslēdzēji ir pieejami lielākajai daļai no Microshift piedāvātajām ātrumu sistēmām. Tieši tāpēc Microshift ir diezgan populāri starp tiem, kam patīk komplektēt neierastu konfigurāciju velosipēdus.

Šajā rakstā es iedziļināšos Microshift produktu klāstā, paskaidrosim to šosejas, gravel un kalnu velosipēdu ātrumu sistēmu hierarhiju, kā arī centīšos norādīt uz komponenšu saderību ar citu ražotāju detaļām.

Šosejas ātrumu sistēmas

microshift-road-transmission_vk.webp

Microshift šosejas velosipēdu ātrumu sistēmas ir saderīgas ar Shimano komponentēm, jo, kā jau minēju augstāk, abiem zīmoliem ir vienāds cable pull ratio. Tieši tāpēc Microshift ir lieliska opcija, lai, netērējot daudz naudas, nomainītu kādu no salūzušajām Shimano komponentēm.

Visas Microshift šosejas velosipēdu kasetes ir savietojamas ar Shimano HG brīvrumbu.

Microshift R8

microshift-38_vk.webp

R8 ir sākuma līmeņa šosejas velosipēdu aprīkojums un tā aizmugurējam pārslēdzējam ir tērauda konstrukcija.

  • 8 ātrumi;

  • Aizmugurējā pārslēdzēja materiāls: tērauds, kompozītmateriāls;

  • Saderība: Shimano road.

R8 ir viena versija no visām Microshift R-sērijas ātrumu sistēmām un tā atrodas hierarhijas apakšdaļā, kaut arī tā izmanto to pašu pārslēgšanas tehnoloģiju, ko pārējās R-sērijas ātrumu sistēmas.

R8 ir savietojama ar 1x, 2x vai 3x ātrumu sistēmām un to var apvienot vai nu ar drop-bar, vai Microshift Xpress flat-bar ātrumu regulētājiem.

Kasešu diapazons ir no 12-28t līdz 11-34t un tās ir pieejamas sudraba vai melnā krāsā.

Microshift R9

microshift-r9-780x780_vk.webp

R9 aizmugurējais pārslēdzējs ir ražots no alumīnija.

  • 9 ātrumi;

  • Aizmugurējā pārslēdzēja materiāls: alumīnijs un tērauda ietvars;

  • Saderība: Shimano road.

R9 ir tāda pati ātrumu pārslēgšanas sistēma kā R8, tikai aizmugurējais pārslēdzējs ir ražots no alumīnija, atšķirībā no R8 tērauda varianta. Tādā veidā tiek ietaupīts svars.

R9 ir savietojama ar 1x, 2x vai 3x ātrumu sistēmām un to var apvienot vai nu ar drop-bar, vai Microshift Xpress flat-bar ātrumu regulētājiem. R9 sistēma ir pieejama arī ar īkšķa ātrumu regulētājiem un bar-end ātrumu regulētājiem priekš time-trial velosipēdiem.

Kasešu diapazons ir no 11-25t līdz 11-34t.

Microshift R10

microshift-r10-780x780_vk.webp

R10 ir augstākā līmeņa modelis R-sēriju klāstā.

  • 10 ātrumi;

  • Aizmugurējā pārslēdzēja materiāls: alumīnijs un tērauda ietvars;

  • Saderība: Shimano road.

R10 ātrumu sistēma ir R-sērijas augstākā līmeņa aprīkojums un aizmugurējais ātrumu pārslēdzējs ir no alumīnija, kaut arī tā ietvars vēl aizvien ir no tērauda – tāds pats, kāds tiek izmantots R8 un R9 modeļos.

R10 ir savietojama ar 2x vai 3x sistēmām un ir pieejami tādi paši ātrumu regulētāju veidi kā R9 – drop-bar, flat-bar, bar-end un īkšķa regulētāji.

Kasešu diapazons ir no 11-25t līdz 11-34t.

Microshift Centos

microshift-centos_vk.webp

  • 11 ātrumi;

  • Alumīnija aizmugurējais pārslēdzējs;

  • Saderība: Shimano road.

Centos ir Microshift 11 ātrumu šosejas velosipēdu ātrumu sistēma, kas, kā ziņo kompānija, sniedz sacensību līmeņa ātrumu pārslēgšanas sajūtas.

Atšķirībā no R-sērijas, Centos aizmugurējais ātrumu pārslēdzējs ir pilnībā no alumīnija. Tas ir savietojams tikai ar 2x sistēmām.

Veiktspējas ziņā to var salīdzināt ar Shimano 105 ātrumu sistēmu.

Centos ir pieejams ar drop-bar ātrumu regulētājiem, kuru pozīciju var pielāgot par 12mm. Tāpat ir pieejamas gan īkšķa ātrumu regulētāja sviras, gan Centos Xpress un Xpress Plus bar regulētāji.

Kasešu diapazons ir no 11-25t līdz 11-34t.

Kalnu un gravel velosipēdu ātrumu sistēmas

microshift-mountain-bike-groupsets_vk.webp

Dažas no Microshift kalnu velosipēdu ātrumu sistēmām ir savietojamas ar Shimano ātrumu sistēmām, jo abas izmanto vienu un to pašu ātrumu troses vilkšanas attiecību.

Kompānija patērētājiem piedāvā arī tādas ātrumu regulētāju sistēmas, kas nav savietojamas ar Shimano - Acolyte, Advent un Advent. Kasetes gan var izmantot kopā ar Shimano HG brīvrumbu.

microshift-advent-x-feat_vk.webp

Advent X ātrumu sistēma

Ar Advent X var aprīkot gan kalnu, gan gravel velosipēdus

Kaut arī Microshift neražo ekskluzīvi gravel paredzētas ātrumu sistēmas, daudzas no to kalnu ātrumu sistēmām ir savietojamas ar drop-bar ātrumu regulētājiem. Tādā veidā savu gravel velosipēdu vari apvienot ar plašu kalnu komponenšu klāstu.

Šīs ātrumu sistēmas ir Advent, Advent X un XLE.

Microshift Mezzo

microshift-mezzo_vk.webp

  • 8/9 ātrumi;

  • Aizmugurējais pārslēdzējs ir ražots no alumīnija, kompozītmateriāla un tērauda karkasa;

  • Saderība: Shimano MTB.

Mezzo ir Microshift zemākā līmeņa kalnu ātrumu sistēma. Kompānija gan ziņo, ka šī sistēma ir paredzēta vidēja līmeņa MTB velosipēdiem.

Šo sistēmu var uzstādīt uz 8 vai 9 zobratu kasetes un ir paredzēta 2x vai 3x sistēmām.

Mezzo ātrumu sistēma ir pieejama ar īkšķa ātrumu regulētājiem, kā arī ir savietojama ar Shimano MTB ātrumu sistēmas komponentēm.

Kasešu diapazons ir no 12-28t līdz 11-34t. Tās ir pieejamas sudraba vai melnā krāsā.

Microshift Marvo

microshift-marvo-780x780_vk.webp

  • 9 ātrumi;

  • Aizmugurējā pārslēdzēja materiāls: alumīnijs un tērauda ietvars;

  • Saderība: Shimano MTB.

Marvo ir otrais zemākais Microshift kalnu velosipēdu aprīkojums. Aizmugurējam ātrumu pārslēdzējam ir metāla konstrukcija, lai uzlabotu izturību braucot pa takām.

Šī ātrumu sistēma ir pieejama ar Microshift Xpress ātrumu regulētājiem un tā derēs 2x un 3x sistēmām.

Kasešu diapazons ir no 11-32t līdz 11-36t.

Microshift XLE

microshift-xle-780x780_vk.webp

  • 11 ātrumi;

  • Aizmugurējā pārslēdzēja materiāls: alumīnijs un tērauda ietvars;

  • Saderība: Shimano MTB.

XLE ir vidējā līmeņa aprīkojums. XLE ir pirmā Microshift ātrumu sistēma, kuras aizmugurējam pārslēdzējam ir clutch tehnoloģija, kas ļauj to izmantot arī uz 1x sistēmām. Clutch tehnoloģija samazina ķēdes kratīšanos braucot pa nelīdzenumiem, tādā veidā minimizējot ķēdes nokrišanas risku.

XLE ir savietojama arī ar 2x sistēmām un tā izmanto Xpress flat-bar ātrumu regulētājus. Ja vēlies, vari šo sistēmu apvienot arī ar drop-bar ātrumu regulētājiem, ja dod priekšroku gravel velosipēdiem.

Kasešu diapazons ir no 11-40t līdz 11-46t.

Microshift XCD

microshift-xcd-780x780_vk.webp

  • 11 ātrumi;

  • Aizmugurējā pārslēdzēja materiāls: alumīnijs;

  • Saderība: Shimano MTB.

XCD ir augstākā līmeņa aprīkojums, kas savietojams ar Shimano komponentēm. Tam ir 100% no alumīnija ražots aizmugurējais pārslēdzējs un tas var būt aprīkots gan ar, gan bez clutch funkcijas.

XCD ir savietojama tikai ar 1x sistēmu un tas izmanto Xpress Plus ātrumu regulētājus.

Kasešu diapazons ir no 11-40t līdz 11-46t.

Microshift Acolyte

microshift-acolyte_vk.webp

  • 8 ātrumi;

  • Aizmugurējā pārslēdzēja materiāls: alumīnijs un tērauda ietvars;

  • Savietojamība tikai ar Acolyte detaļām.

Acolyte ir pirmā Microshift ātrumu sistēma, kas izmanto specifisku ātruma troses vilkšanas attiecību. Tas nozīmē tikai vienu – šo ātrumu sistēmu nevarēs kombinēt ar Shimano MTB komponentēm.

Acolyte aizmugurējais pārslēdzējs ir ražots no alumīnija un tam ir tērauda ietvars. Pārslēdzējs ir aprīkots ar clutch tehnoloģiju.

Īsais aizmugurējā pārslēdzēja ietvars ļauj ar šo sistēmu aprīkot saliekamos un 20 collu ratu bērnu velosipēdus.

Microshift Acolyte ir paredzēta braukšanai pa pilsētu vai viegliem bezceļiem.

Kasešu diapazons ir no 12-42t līdz 12-46t.

Microshift Advent

microshift-advent_vk.webp

  • 9 ātrumi;

  • Aizmugurējā pārslēdzēja materiāls: alumīnijs un tērauda ietvars;

  • Savietojamība tikai ar Advent sērijas detaļām.

Advent ir vidējā līmeņa Microshift MTB velosipēdu ātrumu sistēma, kas arī izmanto specifisku ātruma troses vilkšanas attiecību. Loģiski, ka šo sistēmu nevarēs kombinēt ar Shimano komponentēm.

Savietojama ar 1x un 2x sistēmām, kā arī aizmugurējais pārslēdzējs ir aprīkots ar clutch tehnoloģiju.

Šo sistēmu var apvienot ar lielu ātrumu regulētāju skaitu, tai skaitā drop-bar un bar-end regulētājiem priekš gravel velosipēdiem.

Kasešu diapazons ir no 11-42t līdz 11-46t.

Microshift Advent X

microshift-advent-x_vk.webp

  • 10 ātrumi;

  • Aizmugurējā pārslēdzēja materiāls: alumīnijs;

  • Savietojamība tikai ar Advent X vai Sword detaļām.

Advent X ir augstākā līmeņa Microshift aprīkojums un tas arī nav savietojams ar Shimano komponentēm, jo, tāpat kā Advent, arī Advent X ir sava ātruma troses vilkšanas attiecība.

Šī sistēma ir paredzēta tikai 1x sistēmām, aizmugurējam pārslēdzējam ir 100% alumīnija konstrukcija, kā arī ir pieejama clutch tehnoloģija.

Kaut arī šī ātrumu sistēma ir paredzēta lielas noslodzes MTB, to var apvienot arī ar drop-bar regulētājiem, ja vēlies to uzstādīt uz sava gravel braucamā.

Advent X ir pieejama tikai 11-48t kasete.

Microshift Sword

microshift-sword_vk.webp

  • 10 ātrumi;

  • Aizmugurējā pārslēdzēja materiāls: alumīnijs;

  • Savietojamība tikai ar Advent X vai Sword detaļām.

Microshift Sword ir Taivānas zīmola jaunā, mehāniskā gravel ātrumu sistēma, kas ir pieejama 1x un 2x sistēmu variantos.

Ātrumu regulētājiem ir mainīts dizains un tie izskatās līdzīgi Shimano GRX-815 Di2 regulētāja svirai, tikai ar nedaudz mazāku leņķi. Uz svirām ir tekstūra, lai uzlabotu saķeri. Kopā ar šo ātrumu sistēmu nevar izmantot hidrauliskās disku bremžu sistēmas.

Aizmugurējais pārslēdzējs ir ražots no alumīnija un tas ir aprīkots ar clutch tehnoloģiju ķēdes savaldīšanai.

1x sistēma ir komplektēta ar 11-48t kaseti, bet 2x sistēmai vajadzēs izmantot 11-38t alternatīvu.

Ņemiet vērā, ka šajā aprīkojumā nav iekļauta ķēde, centra ass, bremžu suporti un rotori.

Pilsētas velosipēdu aprīkojums

microshift-city-bike_vk.webp

Microshift ražo diezgan plašu klāstu ar ātrumu regulētājiem, kas ir savietojami ar iekšējo ātrumu sistēmām (planetārajām rumbām). Šie regulētāji ir pieejami drop-bar, trigger, twist, bar-end un īkšķa sviras veidos, un tos var izmantot kopā ar Shimano Alfine 8 un 11 ātrumu rumbām, kā arī ar 3,7 un 8 ātrumu Shimano Nexus rumbām.

Paši Shimano savām sistēmām piedāvā izmantot tikai trigger vai grip shift ātrumu regulētājus. Microshift piedāvātais klāsts paver iespējas izmantot planetārās rumbas uz jebkura velosipēda.

Vai vari iedomāties gravel velosipēdu ar planetāro rumbu? Es ar tādu labprāt pabraukātos.