Velosipēda sēdekļa regulēšana ir viens no svarīgākajiem pielāgojumiem, ko vari veikt, lai brauciens būtu komfortabls. Šajā rakstā vari izlasīt par to, kā precīzi noregulēt sēdekļa augstumu un leņķi.

Kaut arī šis raksts ir veidots bāzējoties uz šosejas velosipēda tipu, to var tāpat attiecināt gan uz kalnu, gan gravel, gan dažāda hibrīdveida velosipēdiem. Noderīgu informāciju par kalnu velosipēda pielāgošanu vari atrast šajā rakstā.

Ja velosipēda sēdeklis ir nepareizi noregulēts, tad, braucot ar velosipēdu, tu jutīsi diskomfortu. Sliktākajā gadījumā nepareizi noregulēts sēdeklis var radīt dažāda veida traumas. Viena no biežākajām parādībām, kas liecina par nepareizi noregulētu sēdekli, ir diskomforts vai sāpes gurnu un ceļgalu apvidū.

Nomēri esošos attālumus un leņķus

sedekla_augstums_bottom_bracket_saddle_vk.webp

Pirms sākt meklēt vai atkārtoti pielāgot sēdekli, lai atrastu ideālo tā augstumu un leņķi, iesaku nomērīt un pierakstīt esošās vienības. Tas noteikti palīdzēs turpmākajos pielāgojumos, it īpaši tad, ja tās, kuras uzstādīsi, nesniegs pilnīgu komforta sajūtu.

Kā nomērīt sēdekļa augstumu

velosipeda-sedekla_augstums_vidus_vk.webp

Vispirms vajag atrast sēdekļa centru. Nomēri sēdekļa garumu un atzīmē tā viduspunktu.

Pēc tam ar metrmēra palīdzību nomēri attālumu no šī viduspunkta līdz velosipēda centra asij (bottom bracket).

Pieraksti rezultātu milimetros (piemēram, 764mm).

Kā nomērīt sēdekļa pozīciju

velosipeda_sedekla_pozicija_siena_centra_ass_vk.webp

Svarīga ir arī sēdekļa pozīcija – tā, cik ļoti uz priekšu vai aizmuguri sēdeklis ir nofiksēts uz sēdekļa stiprinājuma.

Novieto savu velosipēdu pret sienu tā, lai aizmugurējā riepa pieskarās tai perpendikulāri.

Pirmais mērījums – no sienas līdz centra asij, otrais mērījums – no sienas līdz sēdekļa priekšgalam.

Lai aprēķinātu sēdekļa nobīdi (setback), atņemiet pirmo mērījumu no otrā.

Kā nomērīt sēdekļa leņķi

velosipeda_sedekla_lenkis_vk.webp

Tā kā daudziem sēdekļiem ir izliektas formas un kontūras, iesaku uz sēdekļa uzlikt kartona gabalu vai citu taisnu priekšmetu un nomērīt tā leņķi izmantojot telefona aplikāciju vai leņķmēru. Nomēri leņķi līdz desmitajai leņķa daļai.

Kā atrast ideālo sēdekļa novietojumu

Tiklīdz visi trīs augstākminētie mērījumi ir rokā, varam sākt meklēt ideālo sēdekļa novietojumu.

Noteikt sēdekļa augstumu ar papēža metodi

velosipeda-sedekla-augstums-heel-method_vk.webp

“Papēža metode” ir diezgan ātrs veids, kā noteikt aptuveno sēdekļa augstumu. To ērti var izdarīt atbalstot velosipēdu pret sienu un pašam uzkāpjot uz velosipēda.

Uzvelc kurpes, ar kurām plāno braukt, uzkāp uz velosipēda un novieto papēžus uz pedāļiem. Lēnām mēģini rotēt pedāļus uz priekšu un atpakaļ. Ja rotējot pedāļus tavi gurni kustās no viena sāna uz otru, tas nozīmē, ka sēdeklis ir par augstu.

Samazini sēdekļa augstumu par vienu vai diviem centimetriem tik reizes, kamēr gurni vairs nekustas, kad tu rotē pedāļus.

Savukārt, ja rotējot pedāļus gurni nekustās uz sāniem, pamēģini sēdekli uzstādīt pāris centimetrus augstāk tikmēr, kamēr sāc sniegties līdz pedāļiem vai arī gurni kustās uz sāniem. Tiklīdz šis punkts ir sasniegts, nedaudz samazini sēdekļa augstumu.

Noteikt nepieciešamo sēdekļa augstumu izmantojot viedtālruni

velosipeda-sedekla-augstums-kamera_vk.webp

Var izmantot viedtālruņa kameru, lai noteiktu nepieciešamo sēdekļa augstumu. Mērķis ir nofotografēt to, cik ļoti tavs ceļgals ir saliekts.

Šim mērķim ideāli derēs velosipēda trenažieris kā šie, vai arī var mēģināt noņemt velosipēda ķēdi, lai pedāļus varētu kustināt uz priekšu, vai arī veikt to pašu darbību, tikai rotējot pedāļus uz aizmuguri.

Palūdz kādam nofotografēt tevi, kamēr pats novieto pēdas uz pedāļiem tādā pozīcijā, it kā tu brauktu. Ja tie ir klipšu pedāļi, izmanto tos, bet, ja tu dod priekšroku parastajiem pedāļiem, tad novieto pēdu uz pedāļiem tā, lai trešdaļa pēdas būtu pāri pedāļa asij, bet divas trešdaļas – aiz tās.

velosipeda-augstums-celgala--augstumsy_vk.webp

Pieļaujamais ceļgala izliekšanās leņķa intervāls pilnā pedāļu rotēšanas aplī ir no pilnībā izstieptas kājas (kas drīzāk būs nedaudz ieliekts ceļgals, nevis pilnībā taisna kāja) līdz 30 – 40 grādiem.

Ja pēc bildēm izskatās, ka ceļgals ir izliekts mazākā nekā 30 grādu leņķī, tad, visdrīzāk, sēdeklis ir par zemu. Tev vajadzētu just spiedienu ceļgala priekšpusē vai arī pārmērīgu piepūli kājas augšdaļas muskuļos.

Ja bildēs ceļgals ir izliekts vairāk nekā 40 grādu leņķī – sēdeklis ir par augstu. Šajā gadījumā vajadzētu just diskomfortu muguras apakšdaļā.

velosipeda-sedekla-augstums-parak-ass-lenkis_vk.webp

Turpini regulēt sēdekli, kamēr atrodi ideālu augstumu.

Kad tas ir atrasts, izbrauc pāris apļus ar velosipēdu. Paņem līdzi nepieciešamos instrumentus, lai varētu veikt pielāgojumus brauciena laikā.

Noteikt sēdekļa augstumu izmantojot formulu

velosipeda-sedekla-augstums-formula_vk.webp

Var izmantot divas formulas, lai noteiktu nepieciešamo sēdekļa augstumu. Lai tās izmantotu, milimetros nomēri savu iekškājas garumu (inseam length).

Izmantojot Lemonda metodi, iekškājas garumu vajag reizināt ar 0.883. Šis skaitlis būs nepieciešamais attālums starp sēdekļa augšpusi un velosipēda centra asi. Šajā gadījumā netiek ņemti vērā klaņu garumi.

Izmantojot Hemlija metodi, iekškājas garumu vajag reizināt ar 1.09. Šis skaitlis ir nepieciešamais attālums starp sēdekļa augšpusi un pedāļa asi, kad tas atrodas viszemākajā pozīcijā.

Kā noteikt sēdekļa ideālo leņķi

Velosipēda sēdeklim vajag pareizi atbalstīt tavus sēžamvietas kaulus (lat. Tuber ischiadicum).

Ja, sēžot uz velosipēda, tu nejūti spiedienu uz sēžamvietas kauliem, tad tam var būt divi iemesli:

  1. Sēdekļa forma vai platums neatbilst tavai anatomiskajai struktūrai;

  2. Sēdekļa lenķis liedz atbalstīties pret sēžamvietas kauliem.

Pirmajā gadījumā vajadzēs piemeklēt pareizu sēdekli. Daži velosipēdu veikali piedāvā šādu pakalpojumu (piemēram, ZZK). Man ir palīdzējusi arī WTB Fit Right sistēma.

Ja tomēr forma ir pareizā, tad, visdrīzāk, sēdekļa leņķis nav atbilstošs. Ja sēdekļa priekšpuse ir pārāk augstu, sēžamvietas kaulus ir grūti atbalstīt pret sēdekli (ja tas vispār ir iespējams).

No otras puses, ja sēdekļa priekšpuse ir pārāk zemu, sēžamvietas kauli atbalstīsies pret sēdekli, bet tu slīdēsi nost no sēdekļa. Lai izvairītos no slīdēšanas, uz rokām tiks pielikta pārāk liela piepūle.

velosipeda-sedekla-lenkis-zemu_vk.webp

Izmanto kartona gabalu un digitālo leņķmēru (vai viedtālruņa aplikāciju), lai noteiktu sēdekļa leņķi. Pieraksti to.

Mēģini pamainīt sēdekļa leņķi un atrast to raksturlielumu, kas vislabāk atbalstīs tavu sēžamvietu.

Lielākā daļa sēdekļu tiek noregulēti 0 – 6 grādu leņķī.

Kā saprast, ka sēdekļa augstums ir pareizais?

ka-zinat-ka-pareizs-velosipeda-sedekla-augstums_vk.webp

Par pareiza sēdekļa augstumu liecina:

  • Pēda pareizi pozicionēta uz pedāļa (1/3 pēdas priekšā pedāļa asij, 2/3 aizmugurē);

  • Minoties gurni nekustās uz sāniem. Ja ir kustība, tad sēdeklis ir par augstu;

  • Konstanta sēdēšanas pozīcija. Ja sēdeklis ir nepareizā augstumā, velobraucēji bieži mainīs sēdēšanas pozīciju uz priekšu vai aizmuguri;

  • Līdzena mīšanās – nav sajūtas, ka pēda zaudē saskarsmi ar pedāli, kad tas atrodas zemākajā punktā;

  • Minimāls diskomforts, specifiski – ceļgalos;

  • Izlīdzināta muskuļu noslodze.

Ja augstākminētos punktus nevar sasniegt ar sēdekļa pozīcijas, leņķa vai augstuma maiņu, ir vērts pārbaudīt, vai stūre ir nepieciešamajā augstumā.