Velosipēda ķēde ir jātīra – velosipēds ne tikai izskatīsies labāk, bet tīra ķēde arī savas funkcijas pildīs labāk, tā klusāk darbosies un ilgāk kalpos. Attiecīgi - ķēdes tīrīšana ietaupīs finanšu līdzekļus.

Ja pajautāsiet desmit velosipēdu mehāniķiem, kā jātīra velosipēda ķēde, visdrīzāk saņemsiet desmit nedaudz atšķirīgas atbildes. Tas ir tikai loģiski, jo cilvēki dod priekšroku ne tikai savām ķēdes tīrīšanas metodēm, bet praktiski visam, kas saistīts ar velosipēdiem.

Šajā rakstā aprakstītajām velosipēda ķēdes tīrīšanas metodēm piekritīs gandrīz visi, pat ja dažiem velomehāniķiem ir nedaudz savādākas metodes vai preferences, kā veikt vienu vai citu tīrīšanas soli.

Tīrīšanas reaģenta izvēle

Pirmais ķēdes tīrīšanas solis ir tīrīšanas reaģenta izvēle – sākot ar šķidrajām ziepēm, beidzot ar specifisku velo detaļu attaukotāju. Nevajag obligāti meklēt specializētas, velosipēdiem paredzētas ziepes vai attaukotāju, jo šim uzdevumam lieliski derēs arī tas, ko varat atrast tuvākajā veikalā. Piemēram, šo uzdevumu lieliski var veikt ar Fairy trauku mazgāšanas līdzekli vai KH-7 plīts attaukotāju.

Kad es ieraudzīju atlaidi KH-7 attaukotājam, uzreiz nopirktu 5 pudeles. Nedēļā nobraucu ap 150 kilometriem un ķēdi tīru reizi 2 – 3 nedēļās (kaut arī to vajadzētu darīt biežāk). Apmēram pusotra gada laikā esmu izlietojis tikai pusotru iepakojumu ar šo attaukotāju.

kh-7-degreaser_vk.webp

Fairy būs lielisks līdzeklis tīrīšanai, ja neplāno ķēdi ņemt nost no ātrumu sistēmas, lai veiktu ļoti rūpīgu tīrīšanu. Attaukotājs būs lieliska opcija tādā gadījumā, ja ķēdi noņemsi no sistēmas un iemērksi to attaukotāja šķidrumā. Parasti attaukotāju ielej tukšā pudelē, ievieto tajā ķēdi un ik pēc pāris minūtēm kārtīgi pakrata.

Jāpiebilst, ka es mēdzu tīrīt nenoņemtu ķēdi arī ar attaukotāju, izmantojot speciālu ķēdes tīrīšanas instrumentu – manā gadījumā tas ir Pedros Chainpig (pie ķēdes tīrīšanas otrās metodes būs šī instrumenta attēls).

Jebkurā gadījumā – Fairy lieliski veiks savu funkciju un attīrīs ķēdi no vecā lubrikanta un netīrumiem, kas ir sakrājušies uz ķēdes. Tas arī nebojās velosipēda un tā detaļu krāsu.

fairy_vk.webp

Ja tomēr vēlies izmantot speciāli velosipēdiem paredzētu produktu, izvēle ir diezgan plaša. Droši jautā ieteikumus specializētos velosipēda veikalos, velomehāniķim vai citiem velobraucējiem, kā arī vari eksperimentēt pats.

Pats esmu mēģinājis diezgan daudzus specializētus attaukotājus un neesmu pamanījis lielu atšķirību no tā, kā savu uzdevumu paveic parasts KH-7 attaukotājs.

Tīrāmā instrumenta izvēle

Specializētas kompānijas, piemēram Park Tool vai Muc Off, ražo savas birstes tieši velosipēda transmisijas tīrīšanai. To pašu un citu kompāniju klāstā ir arī jau iepriekšminētais ķēdes tīrīšanas instrumentu, kuru uzliek uz ķēdes un ar pāris pedāļu griezieniem ķēde būs gandrīz tīra (parasti gan ir nepieciešams veikt arī manuālu tīrīšanu, lai ķēde spīdētu un laistītos).

muc-off-bicycle-cleaning-brushes_vk.webp

Ir jāpiebilst, ka šie tīrīšanas instrumenti nav paši lētākie, it īpaši parastās birstes. Es ietiektu netērēt pārmērīgu summu uz specializētām birstēm, jo šim nolūkam lieliski derēs praktiski jebkura birste – pat veca zobubirste, ja tev ir laiks un pietiekoša emocionālā kapacitāte tīrīt katru ķēdes posmu.

Lieliska un lēta alternatīva specializētajām birstēm būs parasta trauku mazgājamā birste. Es dodu priekšroku birstēm ar gariem un cietiem sariem. Cieti sari palīdzēs vieglāk notīrīt cieši pielipušo zemes, dubļu un lubrikanta maisījumu, kā arī ar garākiem sariem varēs vieglāk piekļūt grūti sasniedzamām vietām velosipēda kasetē un ātruma pārslēdzēja zobratiem.

Kā tīrīt velosipēda ķēdi?

Zemāk aprakstīšu, kā pareizi tīrīt velosipēda ķēdi un ātrumu sistēmu kopumā – soli pa solim.

Notīri ātrumu kaseti

Pārslēdz ātrumus tā, lai ķēde būtu vienā kasetes stūrī (uz lielākā vai mazākā zobrata). Nežēlojot, uz birstes uzklāj kārtīgu daudzumu ar ziepēm vai attaukotāju un kārtīgi izbirstē katru zobratu, izņemot to, uz kura atrodas ķēde. Kad “brīvie” zobrati ir notīrīti, pārslēdz ātrumu uz otru kasetes pusi un atkārto procesu.

bicycle-casette-cleaning.gif

Notīri priekšējo zobratu (chainring)

Kad kasete ir notīrīta, kārtīgi jānobirstē ir arī priekšējais zobrats (vai zobrati, ja tie ir vairāk par vienu). Līdzīgi kā ar ātrumu kaseti, uzklāj labi daudz tīrāmā līdzekļa uz birstes un sāc birstēt zobratu.

Gadījumā, ja ir vairāki priekšējie zobratu, no sākuma nobirstē brīvos, pēc tam pārslēdz priekšējo ātrumu uz citu un atkārto procesu.

cleaning-chainrings_vk.webp

Notīri ātrumu pārslēdzēja zobratus (jockey wheels)

Daudzi par šo aizmirst, bet ir svarīgi notīrīt arī paša ātrumu pārslēdzēja zobratus (attēlā zemāk). Ar laiku tie var palikt īpaši netīri. Ja notīrīsi visu sistēmu, izņemot pārslēdzēja zobratus, ķēde jau tās eļļošanas procesā savāks diezgan daudz dubļu masas no neiztīrītajiem elementiem.

Nav nepieciešams jaukt ārā ātrumu pārslēdzēju – izmanto birsti ar gariem sariem, kārtīgi nobirstē šos zobratus un noskalo, lai pārliecinātos, ka uz tiem nav palikuši netīrumi.

jockey-wheel_vk.webp

Notīri ķēdi

Beidzot ir pienācis laiks tīrīt arī pašu pasākuma zvaigzni – velosipēda ķēdi. Ja tev ir vairāki priekšējie zobrati, tad pārslēdz ātrumus uz lielāko no tiem. Aprakstīšu vairākas metodes, bet pilnībā pietiks, ja izmantosi pirmo vai otro.

Pirmā metode

Līdzīgi kā ar citām ātrumu sistēmas detaļām, arī šoreiz uzklāj tīrīšanas līdzekli uz birstes un rūpīgi notīri ķēdes sānu plāksnes.

Ja ķēde nav ļoti netīra, tad pietiks piespiest birsti klāt ķēdes sānam un vairākas reizes pagriezt pedāļus. Ja ķēde ir ļoti netīra, es parasti ar zobubirsti kārtīgi iztīru katra posma sānu sieniņas līdz tās spīd un laistās.

bicycle-chain-cleaning.gif

Otrā metode

Izmanto speciālu ķēdes tīrīšanas instrumentu – ielej tajā tīrīšanas līdzekli, uzliec uz ķēdes un griez pedāļus kamēr ķēde ir tīra.

Arī šajā gadījumā uz ķēdes sānu sieniņām posmu savienojuma vietās var palikt netīrumi. Ņemam rokās zobubirsti un kasām nost netīro masu.

pedros-chainpig-cleaning-chaing_vk.webp

Trešā metode

Noņemt ķēdi no ātrumu sistēmas (protams, ja ķēdei ir quick-link posms tās vienkāršotai atvienošanai/savienošanai), ieliet tukšā pudelē attaukotāju, ielikt iekšā ķēdi, un kārtīgi kratīt. Ļaut ķēdei pamērcēties 5 – 10 minūtes, ik pa laikam sakratot to.

Kad ķēde ir izņemta no pudeles, notīrīt atlikušos netīrumus ar zobubirsti.

Ceturtā metode

Šis laikam attieksies tikai uz riktīgiem velo faniem, jo parasti šo metodi izmanto specializētos veloservisos, piemēram, zinu, ka tā ķēdes un citas velosipēda detaļas mazgā Velo Express.

Ķēdes tīrīšanai var izmantot ultraskaņas mazgātāju. Esmu dzirdējis tikai lieliskas atsauksmes par šo salīdzinoši dārgo iekārtu, bet es nopietni apsveru vienu iegādāties nākošajai velo sezonai.

Izvēlētos gan dārgāku un ar lielāku tilpumu, jo ar šo iekārtu var tīrīt arī ātrumu kaseti, kā arī citas, ar velosipēdiem nesaistītas lietas.

Process ir diezgan vienkāršs, bet specifisks, tāpēc šajā rakstā to neaprakstīšu. Ja reiz būsi izlēmis iegādāties ultraskaņas mazgātāju, noteikti pameklēsi informāciju internetā, kā arī es pievienošu video/teksta aprakstu par manu pieredzi ar to kaut kad 2024. gadā.

ultrasonic-cleaner_vk.webp

Noskalo ķēdi

Pēc ķēdes tīrīšanas to ir nepieciešams noskalot. Iesaku izvairīties no augstspiediena mazgātājiem, jo, izmantojot to, ūdens var nokļūt vietās, kur tam nevajadzētu būt, kā arī noņemt lubrikantu tur, kur tam vajadzētu būt.

Izžāvē un saeļļo ķēdi

Tava velosipēda ķēdei tagad vajadzētu būt pilnīgi tīrai, bet mēs vēl neesam pabeiguši. Pirms novietot velosipēdu stāvvietā (vai arī pirms uzstādīt ķēdi uz ātrumu sistēmas, ja ķēdes tīrīšanai izmantoji trešo vai ceturto metodi), tā ir pilnībā jāizžāvē un jāsaeļļo.

Iesaku ķēdi noslaucīt ar mīkstu auduma drānu vai speciālu mikrošķiedras lupatiņu. Neiesaku izmantot papīra salvetes, jo tās viegli plīst un šķiedras var nokļūt ķēdes savienojuma vietās.

velosipeda-kedes-tirisana-features_vk.webp

Pēc tam, kad ķēde ir noslaucīta, iesaku to atstāt vismaz pusstundu žāvēties, lai pirms eļļošanas tā ir pilnīgi sausa. Par to, kādi ir eļļas veidi un kā eļļot ķēdi, vari vairāk izlasīt šajā rakstā.

Apzinīgi velosipēdu īpašnieki nekad neeļļo velosipēdu tieši pirms brauciena. Vislabāk ir uzklāt jaunu eļļas kārtu pēc tam, kad ķēde ir notīrīta un nosusināta, ļaut tai “ievilkties”, pēc tam atkal uzklāt vēl vienu eļļaskārtu, vēlreiz ļaut ievilkties (apmēram 15 – 30 minūtes), notīrīt ar auduma vai speciālu drānu no ķēdes sānu sieniņas lieko eļļu (nekādā gadījumā nevajag slaucīt ķēdes augšējo vai apakšējo daļu).

Apsveicu, tava velosipēda ātrumu sistēmas kritiskās daļas ir tīras un vari droši doties braucienā!

Papildus komentāri

Kaut arī šis raksts sanāca diezgan garš, pats ātrumu sistēmas tīrīšanas process nav tik ilgs. Ja neskaita ķēdes un citu elementu žūšanas laiku, tad man šis process aizņem ne ilgāk par 15 minūtēm.

  • Dažreiz, kad sanāk braukt pa smilšainām vietām, ķēde paliek netīra jau pēc pirmās braukšanas reizes. Tādos gadījumos uzreiz pēc brauciena cenšos vismaz ar ūdeni nomazgāt ātrumu sistēmu, lai noskalotu uz tās nokļuvušos smilšu graudus.

  • Arvien populārāka kļūst ķēdes vaskošana. Novaskota ķēde ir retāk jātīra, jo pie tās pielīp mazāk netīrumu. Par to pastāstīšu citu reizi, jo arī vaskošanai ir savi plusi un mīnusi.

  • Noteikti vēlos ieteikt šo ķēdes lubrikantu (ar vasku tā saturā) – Squirt. Pirms lietošanas obligāti izlasi lietošanas instrukciju. Esmu novērojis, ka ar Squirt ķēde ilgāk paliek tīra.

  • Mans personīgais novērojums – eļļa ilgāk turās uz ķēdes, ja izmantot motociklu ķēdes eļļu (jo tai ir lielāka viskozitāte). Neiesaku mēģināt pašiem, kaut arī velo forumos esmu pamanījis, ka arī citi lietotāji par to raksta labas atsauksmes.

Kur iegādāties tīrīšanas instrumentus un reaģentus?

Tie būs pieejami jebkurā velosipēdu veikalā, kā arī tos bieži pārdod arī velosipēdu servisos. Ja vēlies pasūtīt internetā, te būs pāris opcijas:

Nobeigumā

Es esmu pārliecināts, ka tev ir kādi ieteikumi, norādījumi vai jautājumi par ķēdes tīrīšanu un eļļošanu. Nekautrējies un jautā šeit vai Facebook komentāros. Būšu vairāk nekā priecīgs papildināt rakstu ar noderīgu informāciju, lai velosipēdistiem Latvijā būtu pieejama viskvalitatīvākā un pilnīgākā informācija.