Par velosipēda apdrošināšanu Latvijā jau sniedzām informāciju šajā rakstā, bet pēc lasītāju lūguma veicām nelielu pētījumu, lai noskaidrotu, kādas ir iespējas apdrošināt velosipēdu ārzemēs tā bojājumu vai zādzības gadījumā.

Tā kā es plānoju nākošajā vasarā doties uz ārzemēm ar savu velosipēdu, šis pētījums ir lietderīgs ne tikai tev, bet arī man personīgi. Tāpēc, atšķirībā no iepriekšējā raksta, kurā apdrošinātājiem sniedzu nepatiesus datus par saviem velosipēdiem, šoreiz visa sniegtā informācija ir patiesa. Esmu arī izvēlējies savu apdrošinātāju – vienīgo, kas apmierināja visas manas prasības.

Šī pētījuma ietvaros nosūtīju e-pastu 10 kompānijām, kas piedāvā ceļojumu apdrošināšanu. No tām atbildēja astoņas, un velosipēda apdrošināšana ārzemēs ir pieejama tikai četriem apdrošinātājiem, kā arī lielākajai daļai no tiem ir noteikti apdrošināšanas limiti.

Kā jau noskaidrojām iepriekšējā rakstā, divu kompāniju (If un Gjensidige) velosipēda apdrošināšana ir spēkā ne tikai Latvijas, bet Baltijas valstu teritorijā. Tāpēc, ja plāno doties braucienā uz Igauniju vai Lietuvu, vari izvēlēties kādu no šīs kompānijas piedāvājumiem. Tiesa, tas nebūs aktuāli tādā gadījumā, ja vēlies savu velosipēdu apdrošināt par summu lielāku nekā 1000 EUR (If) un 3000 EUR (Gjensidige).

Vēstule apdrošināšanas kompānijām

Zemāk vari iepazīties ar e-pasta saturu, ko nosūtīju visām pētījuma ietvaros iekļautajām apdrošināšanas kompānijām:

“Labdien!

Plānoju nākošā gada vasarā doties ar savu velosipēdu uz veloparku Šveicē (saite).

Ir plānots ar lidmašīnu lidot līdz Ženēvai, un no turienes līdz veloparkam ar īrētu automašīnu. Lielāko daļu laika pavadīšu braucot ar velosipēdu pa parku (protams, ar full-face ķiveri un citu nepieciešamo aizsardzību). Sacensībās nepiedalīšos.

Vienīgais, ko nespēju atrast neviena ceļojumu apdrošinātāja mājas lapā - vai tiek piedāvāta apdrošināšana pašam velosipēdam tā zādzības vai (un) bojājumu gadījumā? Vairāk uztrauc zādzības gadījumi uz vietas Šveicē un bojājumu gadījums pārvadājot velosipēdu lidmašīnas bagāžā.

Vai Jūs piedāvājat šāda veida vai līdzīgu apdrošināšanu? Ceļojumā varu doties ar vienu no diviem velosipēdiem - vienu iegādājos šogad (4600 pilnā cena, vērtība nav mazinājusies), otru - pirms diviem gadiem par 2200 eur (tagadējā cena ir aptuveni 1000 EUR). Vēlētos doties ar dārgāko, bet, ja nav iespējas to apdrošināt par tādu summu (ja vispār ir iespēja apdrošināt velo), varu izvēlēties arī lētāko.

Iepriekš pateicos, Uģis”

Aptaujātās apdrošināšanas kompānijas

Šī vēstule 2023. gada 19. decembrī tika nosūtīta 10 apdrošināšanas kompānijām – BAN, BTA, Gjensidige, Compensa, Iizi, Luminor, Balcia, If, Swedbank un Ergo.

Līdz 31. decembrim man ir atbildējušas 8 no šīm kompānijām. Uzreiz atsijāšu BTA un Luminor, jo atbildi nesaņēmu. Gadījumā, ja to saņemšu kaut kad vēlāk, noteikti atjaunošu šo rakstu.

No atlikušajām 8 kompānijām, manu velosipēdu ceļojuma laikā apdrošināt piedāvāja četras. BAN, Iizi, Balcia un If pakalpojumu apdrošināt velosipēdu ārzemēs nenodrošina.

Taisnības labad ir jāpiebilst, ka Iizi atteica tāpēc, ka šobrīd ar fiziskām personām vairs nenodarbojas, bet Balcia un If nodrošina tikai velosipēda apdrošināšanu pārlidojumu laikos (kā bagāžu). If maksimālā apdrošināšanas summa pārlidojuma laikā ir 1600 EUR, bet Balcia – 2000 EUR.

Gadījumā, ja vēlies apdrošināt savu velosipēdu tikai pārlidojuma laikā, vari izvēlēties kādu no divām augstākminētajām kompānijām, protams, ar nosacījumu, ka tava velosipēda vērtība iekļaujas šo kompāniju piedāvātajos apdrošināšanas summas limitos.

altero_vk.webp

Sazinājos arī ar Altero, kas ir apdrošinātāju starpnieks. Altero sniedza informāciju, ka, izmantojot Balcia, tomēr var apdrošināt velosipēdu ārzemēs, bet tādā gadījumā ir jānoformē īpašuma (dzīvokļa vai mājas) apdrošināšanas polisi un velosipēdu ir jāiekļauj kā papildobjektu (kustamo mantu). Tādā veidā velosipēds būs apdrošināts arī ārzemēs, bet, tā kā tie ir īpaši nosacījumi, būs nepieciešams saskaņojums ar apdrošināšanas kompāniju.

Kompānijas, kas piedāvā apdrošināt velosipēdu ārzemēs

Kaut arī ir jāatzīst, ka lielākais risks ceļojumu laikā ir velosipēda bojājumi pārlidojumu laikos (gan jau ka lielākā daļa no jums ir redzējuši, cik “rūpīgi” tiek iekrauta bagāža lidmašīnās), es vēlos nodrošināties pret velosipēda zādzību ārzemēs.

Tā kā es dodos uz veloparku, kurā ir paaugstināta kritienu iespējamība, vēlos savu velosipēdu apdrošināt arī bojājumu gadījumā. Noteikti nevēlētos aizbraukt uz ceļojumu ar dārgu velosipēdu, salauzt tā rāmi, un atpakaļ lidot tikai ar tā komponentēm bagāžā.

Zemāk apskatīsim kompānijas, kas piedāvā apdrošināt velosipēdus ārzemēs.

Gjensidige

gjensidige_vk.webp

Gjensidige piedāvā apdrošināt manu lētāko velosipēdu kā sporta aprīkojumu. Apdrošinājuma summa – 1000 EUR. Diemžēl velosipēdu par 4600 EUR nav iespējams apdrošināt.

Lai noformētu ceļojumu polisi ar sporta aprīkojuma apdrošināšanu, ir nepieciešams sazināties izmantojot e-pastu vai zvanot Gjensidige.

gjensidige-offer_vk.webp

Lai velosipēdu apdrošinātu arī kā bagāžu, ir nepieciešams izvēlēties LUX vai VIP ceļojumu apdrošināšanas polisi, kas ir attiecīgi ~2 un ~3 reizes dārgāka par Pamata polisi, kurā bagāžas apdrošināšana nav iekļauta. LUX gadījumā bagāža tiek apdrošināta par 500 EUR, VIP – 1000 EUR.

Compensa

compensa_vk.webp

Compensa gadījumā velosipēda apdrošināšanas summas limits ārzemēs ir 500 EUR ceļojuma laikā un 1000 EUR aviopārvadājumu laikā. Velosipēds tiek apdrošināts kā sporta inventārs.

compensa-offer_vk.webp

Es uzskatu, ka šāda veida apdrošināšana ir izdevīga tikai tādā gadījumā, ja ceļojumā dodies ar automašīnu, velosipēds ir auto bagāžniekā un tā vērtība nav lielāka par 1000 EUR. Pretējā gadījumā iesaku vienkārši izīrēt velosipēdu galamērķī.

Swedbank

swedbank-logo_vk.webp

Jāatzīst, ka man tas bija pārsteigums, bet Swedbank ir tāds piedāvājums, kas apmierina manas prasības ārzemēs apdrošināt pat dārgāko velosipēdu.

Swedbank ceļojumu apdrošināšanā ir iespējams iekļaut arī personisko mantu apdrošināšanu, kur iekļauts būtu arī mans velosipēds. Vienas polises limits personisko mantu apdrošināšanā gan ir 2000 EUR, tomēr es varu iegādāties vairākas polises, tādā veidā palielinot apdrošinājuma summu.

Tāpat Swedbank man ieteica pievērst uzmanību papildus iekļaujamiem riskiem manā apdrošināšanas polisē – ekstra aizsardzība un bīstama nodarbošanās.

swedbank-offer_vk.webp

Attiecīgi, ja es vēlos apdrošināt savu dārgāko velosipēdu (4500 EUR), man būtu jāiegādājas trīs vienādas ceļojumu polises, kaut arī manā gadījumā saprātīgāk laikam būtu iegādāties tikai divas, kas sniegtu 4000 EUR apdrošinājuma summu, kas, manuprāt, ir pietiekoši.

Nedaudz novirzoties no raksta tēmas – kā man komentāros norādīja viens lasītājs, apdrošinot nekustamo īpašumu un tā iedzīvi, arī velosipēds tiek apdrošināts 5% apmērā no iedzīves apdrošinājuma summas visā Latvijas teritorijā, ja vien tas ir pieslēgts ar drošības līdzekļiem pie stacionāra, nekustīga objekta. Šo informāciju apstiprināja Swedbank pārstāvis.

ERGO

ergo_vk.webp

Sazinoties ar ERGO man rādās sajūta, ka kompānijas speciālisti tiešām ir ieinteresēti apdrošināt manu velosipēdu ārzemēs. Lai varētu piedāvāt noteiktu apdrošināšanu, man papildus vajadzēja sniegt arī savus personīgos datus. Pēc pāris dienu sarakstes saņēmu personalizētu apdrošināšanas piedāvājumu.

ergo-offer_vk.webp

ERGO piedāvāja apdrošināt arī dārgāko velosipēdu gan bojājumu, gan zādzības gadījumā par pilnu apdrošinājuma summu (4600 EUR). Pārvadātāja vainas dēļ izraistīti bojājumi sporta inventāram gan tiek apdrošināti tikai par 700 EUR, bet, pieļauju, ka šo limitu var palielināt, ja tas ir nepieciešams.

Šāda polise manam ceļojumam izmaksās 223,26 EUR.

Kopsavilkums

Kaut arī iepriekš man šķita, ka velosipēdu nebūs iespējams apdrošināt ceļojumos ārpus Baltijas valstīm, izrādās, ka ir vismaz 4 kompānijas, kas šādus pakalpojumus piedāvā.

Tiesa, tikai divas no tām sniedz iespēju apdrošināt velosipēdus ar apdrošinājuma summu lielāku par 1000 EUR.

Kombinējot Swedbank ceļojumu apdrošināšanas polises, ir iespējams apdrošināt pat ļoti dārgus velosipēdus, bet, manuprāt, šī polišu kombinēšana ir nedaudz aizdomīga, un nesniedz man drošības garantu. Varbūt tev ir pieredze izmantojot kombinētās polises – labprāt uzzinātu par to vairāk!

Ja salīdzinām polises cenas šiem apdrošinātājiem, tad tiem, kas var apdrošināt velosipēdu ārzemēs par apdrošinājuma summu līdz 1000 EUR, tā ir diezgan līdzīga, bet Gjensidige apdrošināšana ir izdevīgāka, jo velosipēds ceļojuma laikā tiek apdrošināts par 1000 EUR. Compensa gadījumā – 500 EUR.

Ja ir nepieciešams apdrošināt dārgu velosipēdu, tad Swedbank polise ir izdevīgāka. Ja aprēķinām, cik polise maksātu velosipēdam ar apdrošinājuma summu 2000 EUR, tad Swedbank gadījumā tie ir 81,50 EUR, bet ERGO – 97,06 EUR.

Kā jau minēju iepriekš, man šī polišu kombinēšana (kā tas ir Swedbank gadījumā) neievieš uzticību. Neesmu pārliecināts par to, ka velosipēda zādzības gadījumā tiks ņemtas vērā visas iegādātās polises.

Tieši tāpēc es labāk nedaudz pārmaksāšu un izvēlēšos ERGO apdrošināšanu, kas izveidoja personalizētu piedāvājumu tieši man nepieciešamajām apdrošinājuma summām.