MTB rāmja aizsardzība ir nepieciešama, lai pasargātu krāsojumu no skrāpējumiem. Šajā rakstā apskatīšu dažādus rāmja aizsardzības piedāvājumus no dažādām kompānijām – sākot no lētā Helicopter plēves ruļļa, beidzot ar pilna rāmja invisiFrame un RideWrap aizsardzību.

Skrāpējums uz rāmja ir kā dūriens sirdī. Šādi gadījumi kārtējo reizi atgādina par to, ka ne viss perfektais ir mūžīgs. Nost ar dramatismu, kaut arī sačakarēt savu jauno, spīdīgo kalnu velosipēdu ir sāpīgi. Par laimi, ir aizsargplēve, ar kuras palīdzību rāmja izskatu var uzturēt svaigu krietni ilgāku laiku.

Aizsargplēve ir uzklājama uz jebkuras virsmas, kuru potenciāli var saskrāpēt, noberzt vai kaut kā savādāk ietekmēt. Kad pienāks laiks pārdot savu velosipēdu, vari šo plēvi noņemt – velosipēds izskatīsies ļoti labi un tas var palielināt tā cenu.

Dažās plēves ir tik advancētas, ka tās ir praktiski neredzamas un var pat pašas atjaunoties pēc uzņemtā trieciena. Kaut arī ir daudz rāmja aizsardzības opciju, kā arī dažādiem braucējiem ir dažādas vajadzības un preferences, mēs izvēlējāmies septiņus labākos produktus. Kurš ir piemērotākais tev – vari izvēlēties pats.

Lizard Skins Frame Protector / Frame Kit aizsargplēve

lizard-protection_vk.webp

  • Cena: 40 EUR

  • Ražotāja mājas lapa: Spied šeit

  • Pirkt: Amazon.de

  • Priekšrocības: Lēta, vienkārša, piegrieztas formas.

  • Nepilnības: Pilnībā nenoklās rāmi, tā ir vieglāk pamanāma.

Parastas, līmējamas aizsargplēves ir vienkāršākais un lētākais veids, kā aizsargāt savu rāmi. No daudziem ražotājiem, kas piedāvā “stick-on” plēvi, es ieteiktu Lizard Skins. Tā ir no poliuretāna un uzlīmēm ir iepriekš izgrieztas formas, lai tās varētu vieglāk aplīmēt apkārt dažādām rāmja virsmām, piemēram, apakšējai trubai vai chainstay.

Ir iespējams iegādāties vienu lielu apakšējās trubas aizsargplēves uzlīmi, vai arī pilnu komplektu, kam, papildus iepriekšminētajam, klāt nāk arī vairākas mazas un lielākas aizsargplēves uzlīmes, ar kurām var aizsargāt citas rāmja daļas.

Šī aizsargplēve ir lēta un to ir viegli uzlīmēt – tā ir vienkārši jāpielīmē pie notīrītas virsmas. Kā nepilnību varu nosaukt to, ka šim komplektam var nebūt pietiekoši daudz vai pareizas formas uzlīmes, lai pilnībā nosegtu tavu rāmi. Šī plēve ir arī nedaudz biezāka un to var vieglāk pamanīt, salīdzinot ar dārgākām alternatīvām. Tāpat, ja nebūsi uzmanīgs, zem plēves var izveidoties gaisa burbuļi.

Helikopteru / ISC Racers / 3M Scotchgard aizsargplēve

helicopter-tape-923x780_vk.webp

  • Cena: 50 EUR

  • Ražotāja mājas lapa: Spied šeit

  • Pirkt: Amazon.de

  • Priekšrocības: Ar vienu rulli pietiks vairākiem velosipēdiem.

  • Nepilnības: Nav iepriekš izgrieztu formu, vajadzēs atcerēties skolas rokdarbu nodarbības.

DIY favorīts ir helikopteru aizsargplēves rullis. Caurspīdīga poliuretāna plēve sākotnēji tika izmantota, lai aizsargātu helikopteru rotorus un spārnu stūrus. Ir daudzi helikopteru aizsargplēves ražotāji, bet vieni, ko varu ieteikt, ir ISC Racers Tape.

3 metru garš rullis maksā aptuveni 50 EUR, un, ja to izmanto prātīgi, pilnīgi pietiks, lai noklātu 2 – 3 velosipēdu rāmjus. Slapjā uzklāšanas metode (izmantojot ziepjūdeni) ļaus izvairīties no gaisa burbuļiem, kā arī labāk pielāgosies nestandarta formām. Tiesa, šo plēvi var uzklāt arī sausā veidā. Šajā gadījumā gan palīdzēt var matu vai celtniecības fēns (tikai ne uz karbona rāmjiem).

Vēl viens populārs DIY risinājums ir 3M Scotchgard aizsargplēve, kas pārsvarā tiek izmantota, lai aizsargātu automašīnu krāsu. Lai iegūtu labāko rezultātu ar Scotchgard, plēve ir jāuzklāj izmantojot ziepjūdeni.

All Mountain Style Honeycomb Frame Guards

ASM-honeycomb_vk.webp

  • Cena: 60 EUR

  • Ražotāja mājas lapa: Spied šeit

  • Pirkt: Amazon.de

  • Priekšrocības: Iepriekšēji piegriezumi, izturīgs, viegli uzklāt, interesanti dizaini.

  • Nepilnības: Rāmis nebūs pilnībā noklāts, var būt sarežģīti uzklāt uz nestandarta formas rāmjiem.

All Mountain Style (AMS) ir spāņu zīmols, kas bija vieni no pirmajiem, kuri sāka piedāvāt alternatīvas jau visiem apnikušajam helikoptera aizsargplēves rullim. AMS Honeycomb Frame Guards nāk komplektos ar iepriekš piegrieztām formām. Var izvēlēties starp četru veidu aizsardzības līmeni: Basic, Extra, Full un Total.

Neskaitot cenu, vienīgā atšķirība starp šiem komplektiem ir aizsargplēvju skaits un formas, kādas būs tajā. Ir pieejami arī modeļi ar foršiem, grafiskiem elementiem.

AMS Honeycomb plēve ir no ļoti izturīga PVC, tāpēc tā ir relatīvi bieza un stīva, kā arī tai ir interesanta medus šūnu struktūra.

Jāpiebilst, ka šo aizsargplēvi ir arī visvieglāk uzklāt – to vajag vienkārši uzlīmēt uz tīras virsmas. Nav nepieciešama karsēšana, kā arī zem plēves neradīsies gaisa burbuļi. Kaut arī šīs plēves biezuma dēļ dažās vietās vajadzēja nedaudz pacensties, lai tā labi piegultu klāt dažādiem izliekumiem un asiem stūriem, kopumā uzklāšana ir ļoti vienkārša.

Esmu pamanījis, ka šo plēvi ir arī visvieglāk noņemt. Līdzīgi kā Lizard Skins frame protector, arī izvēloties AMS var pietrūkt pareizās formas elementi, lai pilnībā noklātu savu rāmi. Jebkurā gadījumā – ar to pietiks, lai noklātu visapdraudētākās rāmja zonas.

Effetto Mariposa Shelter aizsargplēve

Effetto-Mariposa-Shelte-Protective-Tape-823x780_vk.webp

  • Cena: 27 EUR

  • Ražotāja mājas lapa: Spied šeit

  • Pirkt: Amazon.de

  • Priekšrocības: Absorbē triecienus, var novērst oglekļa šķiedras rāmja bojājumus, pati sevi salāpa.

  • Nepilnības: Bieza, salīdzinoši viegli pamanāma, dārga.

Effetto Mariposa Shelter aizsargplēves rullis ir pamanāmi biezāks nekā jebkurš cits produkts šajā rakstā. Tam gan ir iemesls – šī plēve ir paredzēta, lai aizsargātu arī no noteikta spēka triecieniem.

Tieši tāpēc šī plēve ir lieliska, lai aizsargātu karbona (oglekļa šķiedras) rāmjus. Pēc trieciena šī plēve spēj pati sevi salāpīt un “atgriezties” savā statiskajā stāvoklī.

Ja tu plāno noklāt visu rāmi, tad šī plēve būs nedaudz par biezu, krietni vieglāk pamanāma, kā arī dārgāka.

Es to labāk izmantotu uz visapdraudētākajām rāmja virsmām, piemēram – apakšējās trubas apakšdaļas aizsardzība no akmeņiem un šķembām, kā arī chainstay aizsardzība no ķēdes sitieniem.

Zinu, ka daudzi izmanto Shelter aizsargplēvi uz XC velosipēdiem, kam ir zema stūre. Kritiena laikā stūre sagriežas un var bojāt rāmi. Uzklāj vienu slāni šīs plēves augšējai velosipēda trubai un, lai cik dīvaini tas neizklausītos – vairs nebaidies krist ar velosipēdu.

DYEDBRO

dyedpro-1049x780_vk.webp

  • Cena: 50 – 70 EUR

  • Ražotāja mājas lapa: Spied šeit

  • Pirkt: Amazon.de

  • Priekšrocības: Piegrieztas formas, liela izvēle ar interesantiem dizainiem.

  • Nepilnības: Daudz zīmola logo, vajag būt ļoti uzmanīgam, lai izvairītos no gaisa burbuļiem.

DYEDBRO ir vēl viens spāņu zīmols, un akronīms tā nosaukumam ir “Do you Even Drift Bro?”. Šī aizsargplēve tiek pārdota ar jau piegrieztām formām priekš augšējās, apakšējās trubas un aizmugurējā trijstūra.

Ir pieejami caurspīdīgi dizaini, bet DYEDBRO ir populāri ar to interesantajiem grafiskajiem dizainiem. Ir pieejami gandrīz 100 dažādi dizaini, tāpēc noteikti kaut ko atradīsi savam velosipēdam.

Tāpat kā Lizard Skins un AMS frame kits, rāmis nebūs pilnībā noklāts, bet tāpat tiks aizsargātas apdraudētākās rāmja zonas. Tiesa, salīdzinot ar diviem iepriekšminētajiem, DYEDBRO ir nedaudz grūtāk uzklāt.

Apakšējās un augšējās trubas aizsargplēve ir salīdzinoši liela, tāpēc, lai tas vislabāk pieklātos bez gaisa burbuļiem, to vislabāk ir uzklāt ar matu žāvētāju vai celtniecības fēnu. Tāpat katram aizsargplēves elementam ir DYEDBRO logo, pat ja izvēlēsies pilnīgi caurspīdīgu plēvi. Atkarībā no gaumes, logo skaits kādam var būt pārmērīgs.

invisiFRAME

invisiframe-1170x780_vk.webp

  • Cena: Ap 100 EUR

  • Ražotāja mājas lapa: Spied šeit

  • Pirkt: Tikai ražotāja mājas lapā izvēloties specifisku modeli.

  • Priekšrocības: Speciāli velosipēdu modeļiem piegrieztas pilna rāmja aizsardzības komplekti, pašlāpošās plēve, ļoti diskrēta – grūti pamanāma.

  • Nepilnības: Dārga un daudz sarežģītāk uzklāt.

Lielbritānijā bāzētā invisiFRAME kompānija bija pirmā, kas veiksmīgi sāka ražot pilna rāmja aizsardzību speciāli priekš noteiktiem velosipēdu modeļiem. Tā izmanto premium līmeņa auto nozares plēvi, kas spēj pati sevi salāpīt pēc skrāpējumiem, kā arī to praktiski nevar pamanīt.

invisiFRAME ir vislielākais modeļu klāsts, un to komplekti ir līdz milimetram ideāli izgriezti priekš specifiskiem velosipēdu modeļiem un rāmju izmēriem. Protams, ka būs mazas šķirbas, ko invisiFRAME nevar noklāt, bet tāpat to var uzskatīt par pilna rāmja aizsardzību.

Izmantojot šo plēvi, velosipēda rāmi ir ļoti vienkārši mazgāt pat bez ūdens. Pie tam, plēve sver tikai 40 gramus!

Ja tu meklē labāko iespējamo aizsardzību, tad noteikti izvēlies invisiFRAME. Tiesa, ir viens liels mīnuss. Neskaitot tā augsto cenu, instalācija ir diezgan sarežģīta. No šī saraksta šo produktu ir visgrūtāk uzklāt.

Šo plēvi jāuzklāj ar ziepjūdeni uz ideāli tīra rāmja. Kā arī, tā kā šai plēvei ideāli jāpieguļ viscaur rāmim, to visērtāk ir darīt, kad ir noņemtas nost visas velosipēda komponentes.

Iesācējam savā garāžā viss process aizņēma 3 stundas, kā arī bija dažas kļūdas un gaisa burbuļi. Ja vēlies ideālu pārklājumu, iesaku samaksāt meistaram (tas gan var izmaksāt vēl līdz 100 papildus eiro).

RideWrap

ridewrap-1095x780_vk.webp

  • Cena: 70 EUR

  • Ražotāja mājas lapa: Spied šeit

  • Pirkt: Amazon.de

  • Priekšrocības: Speciāli velosipēdu modeļiem piegriezti komplekti, pašlāpošās plēve, ļoti diskrēta – grūti pamanāma.

  • Nepilnības: Pilna rāmja plēves ir dārgas un krietni grūtāk uzklāt.

RideWrap ir no ASV, un tie ir tiešais konkurents invisiFRAME pilna rāmja pārklājumu plēvju ražošanā. Tiesa, ir neliela atšķirība starp šīm abām kompānijām. RideWrap, tāpat kā invisiFRAME, piedāvā lielu skaitu plēvju komplektu specifiskiem velosipēdu rāmjiem un izmēriem. Šie komplekti arī ir no auto industrijas, spēj paši salāpīties, kā arī ir praktiski neredzami. Arī instalācija ir tāda pati un gandrīz tikpat sarežģīta, kā augstākminētajai kompānijai.

Kāpēc gandrīz? Tāpēc ka RideWrap piedāvā divus komplektu veidus. Ir pilnais komplekts (Tailored), kurš maksā vairāk par 100 eiro, bet par pusi mazāku cenu var dabūt “Covered” komplektu, kas noklās apmēram 60% no rāmja (augšējā, apakšējā truba, sēdekļa trubas aizmugure un trijstūra apakšējās trubas abās pusēs).

Lētākie komplekti ir universāli un tie nav speciāli izgriezti priekš kāda rāmja modeļa, bet tā noteikti ir lieliska iespēja tikt pie augstākās kvalitātes aizsardzības, kas derēs lielākajai daļai rāmju.

Vēlos piebilst vienu lietu par RideWrap un invisiFRAME – palasot lietotāju atsauksmes, esmu pamanījis, ka pēc gada vai diviem RideWrap plēve sāk dzeltēt, kamēr invisiFRAME tāpat paliek pilnīgi caurspīdīga. Tāpēc, ja tavs velosipēds ir invisiFRAME sarakstā, tad es noteikti izvēlētos to.

Kopsavilkums

Ir diezgan daudz kompāniju, kas ražo dažāda veida un materiālu rāmja aizsardzību, bet šīs ir populārākās un, pēc lietotāju vērtējumiem, sniedz vislabākos rezultātus.

Īsi apkopošu šo sarakstu - Lizard Skins ir visparastākā opcija, All Mountain Style būs visvieglāk uzklāt, bet helikopteru plēve būs vislabākā tiem, kam pašiem patīk līmēt.

Priekš visapdraudētākajām rāmja virsmām ieteiktu triecienizturīgo Shelter, bet, ja vēlaties papildus stilu – DYEDBRO būs jūsu izvēle.

Beigu beigās – vispremiālākā un labākā aizsardzība ir pieejama invisiFRAME un RideWrap produktos. Ja izvēlēsies kādu no šiem diviem, gatavojies iztērēt vairāk naudas gan plēves iegādei, gan uzklāšanai.